k

If you’d like to try an alternative to classic porcelain, then Tonda is the perfect complement to your home.

Follow us

Search

Prezenty Biznesowe Tori

  /  Happy Cooking with Tori   /  Gramy w zielone!

Gramy w zielone!

Nareszcie nastał mój ulubiony czas, kiedy młode warzywa i owoce, przesycone letnim słońcem zachwycają swoim smakiem. A cóż może być lepszego niż pyszna, lekka sałatka? 🙂 To wszak idealna propozycja w pochmurny dzień na poprawę humoru albo ciekawa alternatywa kolacji w upalny letni wieczór. Jednym słowem – jest dobra na każdą okazję!

Składniki na 3 porcje:

  • pomidorki cherry: 10 szt. czerwonych 10 szt żółtych
  • awokado ( dojrzałe i miękkie, koniecznie zielone, najsmaczniejsza jest odmiana Hass) 1szt.
  • zielone listki sałat: mini rzymska 1 szt, masłowa 1 szt.
  • zielone szparagi 1 pęczek
  • twaróg wiejski ( klinek) 1 sztuka
  • majonez 1 łyżka
  • limonka 1 szt.
  • cytryna 1szt.
  • wanilia laska ( wystarczy ½ laski)
  • cukier ½ szklanki
  • białe wino wytrawne 1 szklanka
  • olej rzepakowy lub słonecznikowy ( surowy-tłoczony na zimno) ½  szklanki
  • koperek, szczypiorek, natka pietruszki (po pół pęczka)
  • młody czosnek 2 ząbki
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

  1. Koperek, szczypiorek, natkę i czosnek zmiksować z olejem, doprawić solą i sokiem z cy Tak przygotowaną mieszanką zalać pokrojony w grube kawałki twaróg (najlepiej ser zamarynować dzień wcześniej i trzymać w lodówce w zamkniętym pojemniczku)
  2. Pomidorki lekko naciąć nożem, sparzyć wrzątkiem i obrać ze skó Z cukru i białego wina przygotować syrop: wino z cukrem gotować kilka minut aż alkohol odparuje a całość lekko zgęstnieje.Do gorącego płynu wrzucić wanilię i odstawić  na kilka minut po czym zalać tym pomidorki i zostawić w pojemniczku na noc w lodówce.
  3. Szparagi przyciąć iobrać, blanszować kilka chwil w gotującej się wodzie z cukrem i solą(czas gotowania to sprawa indywidualna – pozwala operować chrupkością lub miękkością) Po osiągnięciu idealnego stanu szparagów zahartować je w wodzie z lodem i osuszyć.Następnie skarmelizować je na maśle na patelni.
  4. Awokado obrać, pokroić, skropić sokiem z limonki, dodać sól, pieprz i majonez, całość zmiksować na gładka masę i schować w zamkniętym pojemniku na chwilkę do lodówki, aby się nie utlenił
  5. Na talerze wykładamy porwane listki sałaty, karmelizowane szparagi, waniliowe pomidorki i kosteczki marynowanego twarogu. Sałatkę trzeba skropić delikatnie oliwą, w której marynował się twaróg i sokiem z cytryny. Z boku sałatki ułożyć pastę z awokado.
Ta sałatka skradła moje serce, zwłaszcza ten marynowany twaróg, i te pyszne pomidorki i te idealnie chrupiące szparagi…no po prostu wszystko mnie w niej urzekło.
Czekam na Wasze opinie po przygotowaniu tego sałatkowego arcydzieła, a jeśli macie jakieś swoje pomysły na sałatki i nie tylko – piszcie, chętnie wypróbuję!
Pozdrowienia
Milena
You don't have permission to register