Gramy w zielone!
Nareszcie nastał mój ulubiony czas, kiedy młode warzywa i owoce, przesycone letnim słońcem zachwycają swoim smakiem. A cóż może być lepszego niż pyszna, lekka sałatka? 🙂 To wszak idealna propozycja w pochmurny dzień na poprawę humoru albo ciekawa alternatywa kolacji w upalny letni wieczór. Jednym słowem – jest dobra na każdą okazję!
Składniki na 3 porcje:
- pomidorki cherry: 10 szt. czerwonych 10 szt żółtych
- awokado ( dojrzałe i miękkie, koniecznie zielone, najsmaczniejsza jest odmiana Hass) 1szt.
- zielone listki sałat: mini rzymska 1 szt, masłowa 1 szt.
- zielone szparagi 1 pęczek
- twaróg wiejski ( klinek) 1 sztuka
- majonez 1 łyżka
- limonka 1 szt.
- cytryna 1szt.
- wanilia laska ( wystarczy ½ laski)
- cukier ½ szklanki
- białe wino wytrawne 1 szklanka
- olej rzepakowy lub słonecznikowy ( surowy-tłoczony na zimno) ½ szklanki
- koperek, szczypiorek, natka pietruszki (po pół pęczka)
- młody czosnek 2 ząbki
- sól, pieprz
Przygotowanie:
- Koperek, szczypiorek, natkę i czosnek zmiksować z olejem, doprawić solą i sokiem z cy Tak przygotowaną mieszanką zalać pokrojony w grube kawałki twaróg (najlepiej ser zamarynować dzień wcześniej i trzymać w lodówce w zamkniętym pojemniczku)
- Pomidorki lekko naciąć nożem, sparzyć wrzątkiem i obrać ze skó Z cukru i białego wina przygotować syrop: wino z cukrem gotować kilka minut aż alkohol odparuje a całość lekko zgęstnieje.Do gorącego płynu wrzucić wanilię i odstawić na kilka minut po czym zalać tym pomidorki i zostawić w pojemniczku na noc w lodówce.
- Szparagi przyciąć iobrać, blanszować kilka chwil w gotującej się wodzie z cukrem i solą(czas gotowania to sprawa indywidualna – pozwala operować chrupkością lub miękkością) Po osiągnięciu idealnego stanu szparagów zahartować je w wodzie z lodem i osuszyć.Następnie skarmelizować je na maśle na patelni.
- Awokado obrać, pokroić, skropić sokiem z limonki, dodać sól, pieprz i majonez, całość zmiksować na gładka masę i schować w zamkniętym pojemniku na chwilkę do lodówki, aby się nie utlenił
- Na talerze wykładamy porwane listki sałaty, karmelizowane szparagi, waniliowe pomidorki i kosteczki marynowanego twarogu. Sałatkę trzeba skropić delikatnie oliwą, w której marynował się twaróg i sokiem z cytryny. Z boku sałatki ułożyć pastę z awokado.